Wednesday, 28 December 2016

Öppen Ateljé Light i repris

Öppen Ateljé Light

En reseskiss från sommaren i repris under mellandagarna på Kistalight - direkt från kulturen på Norra Öland!
Kistalight vimlar bland konstnärer på Norra Öland i helgen! Bild, klicka gärna, Kistalights redaktion
Vi har besökt Åkerbokonstnärernas Öppen Atelje vid Högby fyr, bilden ovan, Skriketorp och Haget och toppat med ett besök i Byxelkrok hos Sten Kärvinge.
Business as usual!
En kulturentreprenör måste vara uppfinningsrik!
När de vanliga försäljningskanalerna tycks mättade för en indieförfattare, släkt och vänner får något oroligt i ögonen när man kommer dragande med nya utgåvor. så får man pröva nya vägar.
Sagt och gjort!
Ska vi byta grejer?
En rostig skruv mot en cykelpump...
Vid Högby fyr längst ut på stenbanken och nordöstra Ölands strandängar, en vindpinad kustnära ö (skär) med sälg, oxel, rönn och björnbärssnår och med en fyr ritad av Johan Höjer som påminner något om en Heidenstammare.
En liten ö som också rymmer en gammal byggnad (boning) med atmosfär där årets samlingsutställning för Åkerbokonstnärerna huserar på andra våningen med fantastiska glimtar av Östersjön genom husets fönster som ackompanjemang till Åkerbo konstnärernas skapelser i olja, akvarell, pastell och krita.
Lucas Lundh som efterträder sin far i huset ställer ut med intressanta kolteckningar och några oljor.
Det blir inte alls omöjligt för Kistalights att byta ett antal konstkort (mest av Stephan Lund) mot en Kistalight på spaning.
Vi får faktiskt massor av kort!
Vi förstår att boken passar bra för Lucas har kontakter i Big Sur där akvarellmålaren och författaren Henry Miller hade en mytomspunnen period och som min boks första kapitel handlar om.
Vilket fångar Lucas intresse!
Vi frågar Lucas om  cyklarna (som hans pappa  vårdade) en Cresent och en Hermes, om de finns i uthusen.
De som Ivar Lo Johansson och Sara Lidman gjorde Norra Öland med på femtiotalet och som de lämnade på Högby fyr ?
Visst de är nyligen lagade hos Cykel Kalle i Löttorp och Lucas och hans fästmö cyklar gärna runt på dem säkert ledsagade av Sara och Lo-Johans andar!
Visst lever kulturen och kontinuiteten på Norra Öland!
Hos Martin Enander i Skriketorp tar vi del av hans berättande måleri, öländska landskap som når utanför realismens ramar, fantasifulla färgstarka blommor och kossor som Mimmi blev förtjust i. Alla presenterade i ateljén som är ett varsamt ombyggt garage. Även Martin erbjuds en Kistalight på spaning i utbyte mot några kort, tror den passar honom, en affär förstås som går utmärkt!
Martin ser fram emot att läsa våra bitar.
Till Haget som vi nästan bor granne med tar jag cykeln till Caroline Möllers keramikverkstad som ligger vackert längs kusten vid Hagskogsvägen. Just i dag på min entreprenörstur är hennes unge medarbetare Daniel där. Daniel är en vågad karaktär som inte räds för en affär - blir en liten skål mot en CV från Kistalight för Caroline har redan en På spaning.
Hej och hå en kulturentreprenör måste våga bryta mönstret!
Varför inte pröva Konstrundan också i Norra Ölands konstnärsgille regi?
Blir cykel även där till Blå huset i Byxelkrok och besök hos Sten Kärvinge i hans ateljé. Sten som i många år var en skicklig illustratör och tecknare på DN:s kultur och natursidor.
Vi kommer mest att prata om några av Norra Ölands småfåglar; rödhake, steglitsa och rödstjärt som kommit ända från Etiopien för att bo i våra fågelholkar. Rödstjärten har både Sten och jag på våra tomter och han har en väldigt fint fångad rödstjärthona på en litografi så har vi förstås massor av talgoxar, blåmesar, koltrastar, skogsduvor, ugglor, några spillkråkor på våra tomter och över allt kretsar ibland ett havsörnspar som finns bortom Tokenäs.
Fina grejer säger jag till Sten om hans målningar, akvareller och litografier!
En riktig fågelporträttör fångar också en fågels väsen!
Kanske blir det rent av små självporträtt?
Sten byter gärna kort mot några Kistalight!
Han vill ha både en På spaning och en CV från Kistalight!
Mycket nöjda avslutar vi vårt vimmel bland konstnärer på Norra Öland i helgen.
En kulturentreprenör måste vara uppfinningsrik!
Sold Out för Kistalight på spaning!

PS Kistalight ger numera ut sina skrivna bitar, på prov, som e-books på Smashword Edition, ett självpublicerings förlag i Los Gatos i Silicone Valley i Californien.
Bara att ladda ner, for free, grabbar och tjejer!
Se Kistalight on Smashwords!
Se även den nu aktuella See you in Istanbul!
Finns även här på Goes Ryan march 2015!

© Thommy Sjöberg

Tuesday, 19 July 2016

Kistalight goes graffiti

Fascinate 

 
Fascinate i milt januariljus, klicka gärna på bilden för förstoring! – bild Thommy Sjöberg. Kistalight samlar sina spaningar om K-märkt graffiti i en blogg. 

 Klart att Kistalight var med under lördagens graffitivandring i Bromsten. Ett tjugotal hugade graffitientusiaster hade slutit upp på gångbron vid Spånga station. Några hipsters, ett par tyska turister, några förvånansvärt välklädda ungdomar, kanske inte den vanliga graffitipubliken men definitivt några nördar med laddade kameror och fyllda färgglada album med graffiti.
Faktiskt också en gammal elev till Kistalight, Jonas H D - graffitimålare i ungdomen, som hade både sin mamma (pensionär och Spångabo) och tre hundar med sig!
Midsummer madness i Albano från 94.
 Red Dragon från 89 längs Solvalla där pendeln drar förbi.
 Dagens mål är Fascinate med adress Borghöjdsvägen i Bromsten också målad 1989.

                 Hall of fame målarväggen längs Bällsta river - Bild Thommy Sjöberg 

Varför graffiti i ett gammalt nedslitet industriområde i förorten frågar vår guide Tobias när vi står vid Bromstens egen Hall of fame?
 Graffitiväggen för fri målning som löper genom området längs Bällstaån!
Taggarna och nonsensbudskapen blir ett sätt att vara någon - en identitet som underdog eller outsider som förverkligas i färgexplosionerna på väggen. Ett sätt att höra samman med en urban lite farlig storstadskulur med ekon från Bronx i New York. eller till den graffitifyllda Berlinmuren i 80-talets VästBerlin. Kistalight kommer även och tänka på en amerikansk västkustmålare som Ed Ruscha där en textur blir en så viktig del av det  monumentala budskapet eller varför inte en vildsint hip-hop målartyp som Basquita, en gatans king and heroe, som förser sina färgstarka målningar med klottrande uttryck. Se även en fin sida om honom på Jean-Michel Basquiat page hos www.artsy.net!
                        Hall of fame - längs Bällsta river. Bild Thommy Sjöberg
 En  storstad behöver sina subkulturer som t ex graffiti och hip-hop för att bli en levande stad. En stad kan inte bara vara en skyddad miljö med välartad bebyggelse anser de progressiva arkitekter som försvarar graffitikonsten. Bromstens industriområde har även karaktären av en fristad för småföretagare, mindre entreprenörer, som har en hel del av kontoret på fickan och inte är så där riktigt inordnade i det etablerade samhället.
  Ni vet ungefär!
- Svempas Bil & Plåt, Gurras Däck & Gummi och Kurre fixar Allt i färg!

Vem vill ta ett fotbad i Bällsta river? Här en av Stockholms första graffititaggar på det lilla brofästet vid Skogsängsvägen i Bromstens industriområde från tidigt 1980-tal målad av Circle med lackfärger för tennsoldater. Bild Thommy Sjöberg

Industriområdet i Bromsten behöver miljösaneras för de kommande bostadskvarteren.
Bällstaåns botten är så fylld med tungmetaller efter att ett kemiföretag verkat i området så att vattnet är helt otjänligt.
 Enligt en anekdot som florerar bland graffitimålarna så försökte en av dem ta ett fotbad i ån efter en svettig målardag men vattnet var så förgiftat att huden rann (drogs) av i det giftiga vattnet när han lyfte upp foten.

Detalj av fascinate av Tarik - Weird (januari) - Bild Kistalight/Thommy Sjöberg
  Fascinate är ett gränsöverskridande verk säger vår eminente guidé Tobias när vi stårframför verket i den bitande kylan under lördagseftermiddagen på Winquists väg i Bromsten. Hit har både graffitiälskare och andra kulturentusiaster vallfärdat under åren.
 Fascinate har satt Bromsten på kartan och är som symbol för en graffitikultur större än sitt ämne! Verket blir också ett tidsdokument från slutet av åttiotalet, här 1989, med töväder för graffiti och hip-hop kultur men också för året när Berlinmuren föll och det gick en frihetsrörelse genom Europa.
Kistalight tycker också att Fascinates patina har mognat genom åren från starka lysande sprayfärger till ett mer milt akvarellyster, lite a la Pompeji graffiti, kanske ungefär som Kistalights lärargärning för just 1989 började vi knega som harvande lärare på Spånga high.

Vi har mött många ungdomar under åren på väg med sina sprayburkar till The Hall of Fame, väggen, längs Bällsta river. När vi cyklat förbi Bromstens industriområde på väg hem mot Kista efter en dag på Spånga high.  Bild Thommy Sjöberg

 Kan man verkligen förbjuda ett uttryckssätt undrar Kistalight?
Förbjuda graffiti bara för att manifestera nolltolerans?
 Borde inte en konstnärlig känsla, en drivkraft och en vilja hos unga människor som säger något om vårt samhälle uppmuntras?
- Vad säger lagen?
  Klottra och måla på fel plats!
 Javisst finns det påföljder för det!
 Men man kan knappast lagstifta nolltolerans mot ett uttryckssätt!

Tänk om Pompejis kommungubbar hade haft nolltolerans - ja då vore Pompeji en betydligt tristare plats för ett världsarv. Bild Thommy Sjöberg

Kistalight tycker absolut att Fascinate ska få finnas kvar!
Gärna som en monumental vägg!
Varför inte på vägen in till den nya parken?
Precis där den står i dag!
  

Highway 

Kistalight i fortsatt graffitispaning. Nostalgisk tur genom södra förorterna – Östberga,  Stureby, Örby och Rågsved med Oasen, månskensrinken  och målet den K-märkta graffitimålningen Highway i centrum målad 89. Bild Thommy Sjöberg

Kistalight åker runt och fotar de fyra graffitimålningarna som är föreslagna för K-märkning i Stockholm. I dag går turen till Rågsved och Solvalla. Mer för att det roar oss än för att fördjupa oss i graffitins estetik. Kistalight tjusas dock av kraften, färgen och formen i Highway och tycker absolut att verket ska underhållas och bevaras - funkar bra som en kommentar till Oasen och Rågsved som centrum för den svenska punkens födelse.
Frågan är också om inte Highway har blivit något mer än ett graffitiverk från 89.
- Symbol för Oasen, punk och Ebba Grön?
Javisst men också en sorts konceptuell konst!
 I dag finns en basketkorg centralt placerat på väggen.
Är detta en plats för streetbasket?
I texten på mitten av väggen finns även spåren av  klotter från ett desperat utrop från en kärlekslängtande medelålders man. 
 "Om du tittar närmare på  bokstäverna i Highway - så syns här och där målade sprickor och hål i texten och innanför dessa blodröd färg ur målningens innanmäte, som koagulerade sårskorpor."

CAROLINE, RING MEJ! 
08 - ...147 Storvreten
JAG ÄLSKAR DIG!

Highway har upplevt tre decennier – åttiotalet, nittiotalet och  nollnolltalet, väder och vind förstås, basketbollars dunk och duns, kärleksranka medelålders mäns klotter och hot från nolltoleranta kommungubbar.
Kistalight undrar om inte detta är en konst som berör?
- Konceptuell sådan!
Mer än de flesta verk på Moderna, Bonniers konsthall eller Magasin tre?
 I konstens kretslopp där klippare betalar miljonbelopp för Brillokartonger arrangerade av Andy Warhol och muséer värderar till exempel pissoarer av Marcel Duchamp för liknande summor. Så tycker Kistalight gott att kommungubbar och för den delen gummor kan ta ansvar för ett ungdomens verk i Rågsved som samtidigt är ett tidsdokument för en spännande period när punken och graffitin slog igenom i Sverige!

Detalj Highway målad 1989 - Rågsved centrum - konstnärerna hyllar (4) namn i gula fältet ovan. Bild Thommy Sjöberg

Resten av väggen, norra sidan för Highway - här hyllas Rågsvedsgården den svenska punkens centrum och födelseplats.  Nedan en dikt av Kistalight i målartagen i Rågsved under sin ungdom. Bild Thommy Sjöberg


Kulturarbetare i rörelse - postpunk och Rågsveds 70-tal(Kistalight i målartagen)

I begynnelsen var det färgen.
Målare, plankstrykare, stockholmsvitt
och yrkets alla knep,
guldockra och grön umbra - en bildningsväg.

Måndag eftermiddag, tvätta utbränt kök
och måla om.
Blir underhållen av en kvinnlig dragspelare,
tillika hyresgäst som styrkt sig med några mellanöl.
Jag stryker tak och väggar.
Hon spelar Kalle Schewen
Musik någonstans på Ervallakroken
en alldeles vanlig måndag
efter en helgbrand
av övertända frites i olja.

Bara ett stenkast från Oasen
Thåström, punk
och Rågsveds 70-tal.

- Färgen ja…

Tak och tapeter
täcka golv, täcka möbler
En gång täckte jag även
över en människa
i en enrummare.
En ung kille i Ebba Grön
generationen
så trött…så trött
- Måla taket du!
Jag sover här på soffan.

 - Färgen ja…
tak och tapeter
fixas
i ett antal hallar
springer emellan
gäller att få till det.

Vi jobbar på ackord
täcker golv
spacklar skarvar
slipar.


Ungt par i ett badrum
inser och förstår
jag i en hall
när jag målar tak
rytmiskt
rullen på ett skaft
och färgen stryks ut
fram och tillbaka
ackompanjemang
liksom.


Oh systrar och bröder!
Vatten som skvalpar
fnitter och gutturala läten
"Te voglio bene assai"
en serenad
innan bägaren svämmar
över i ett badrum
på Ervallakroken
som ett timglas
hos Bellman.


Färgen ja…
Bara ett stenkast från Oasen,
Thåström, punk
och Rågsveds 70-tal (Från ABC...Kistalight)



The Red Dragon Light

Kistalight hinner även med Dragon vid Solvalla under helgen målad 89. Den kanske bäst bevarade av de fyra föreslagna K-märkta graffitimålningarna. Något blek i färgerna men kraftfull till form och rörelse. Kistalight vandrar utmed spåren för att kika på målningen får hoppa upp bland nässlor och tistlar när tågen susar förbi. Mimmi väljer att stanna kvar vid parkeringen bakom Solvallas stallar - nån måtta får det vara på supporten. Bild Thommy Sjöberg - Klicka gärna på bilden!
Top the Dogs  - festlig målning bredvid Draken!

Klicka gärna på motivet! - Bild Thommy Sjöberg 
Top the Dogs från Mysterious tales from K-line. Fräsch målning - Kalle Anka variant med signaturerna Thea, Love och Evelina. Kistalight blir något brydd - för så råkar våra barn heta!
Är Evelina och Love, våra barn, ute och målar graffiti om nätterna?
Hemlig talang för oss - målningen är riktigt välgjord!
Hade inte Evelina Mvg i Bild när hon tog studenten eller var det i någon kurs i keramik?
 Kistalight berättar glatt för frugan tillbaka på parkeringen.
Kanske ska vi slå till som blivande panschisar och bli graffitimålare säger Kistalight!
Smyga runt på kvällarna med hela ryggsäcken full med sprayburkar!

Midsummer Madness 

Midsummer Madness Sprayfärg på puts 1994 Albano en bild ur grodperspektiv, klicka gärna på bilden, vill inte klättra alltför mycket för konstens skull -  Bild Thommy Sjöberg

 ”Solidaritet arbetarklassens kampenhet” 
Nåja - Kistalight tar vägarna förbi Norra länken och Albano under första maj.
En arbetsplats för riktiga arbetare (med antagligen ganska avancerade uppgifter och organisation. Arbetare som troligen inte går i några första majtåg i dag) och fotar i sina studier av graffiti.
En av fyra K-märkta målningar!
Midsummer madness av av Akay och Spade.
I går Valborgsmässoafton var vi i Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan!
Frireligiösa knappast!
Vi lyssnade på Jenny Wilson och Tensta gospel choir!
En svängig, kompakt, kreativ, sökande och inte riktig förutsägbar show!
Rytmer, timing med en egen ton och rockig Valborgsbrasa!
Wow!
Tema – kamp!?
Kan passa bra första maj!
Work!

Work! - I work in the mid-day sun;
Work! - I work till the evening come!
Work! - If ya ain't got nothing to do!
Work! - Ooh-ooh-ooh-oo-oo-ooh! (Bob Marley)

©Thommy Sjöberg