Aspö Light och lite grustennis
Kistalight har varit på en liten roadtripp i veckan - några intensiva dagar med deltagande i tennisturneringen Karlskrona Open på grus vid ABB-Arena och med ett besök i Blekinge skärgård på Aspö.
Små lätta moln på min himmel som är blå...
Kistalight deltar i öppen klass med max 110 rankingpoäng som grund mest för att pröva på har ju ganska nyligen, trots min mogna ålder, skaffat tennislicens. Får möta ung man, nåja i 40-årsåldern, Magnus Thornberg från Danderyds TK.
Får bita i gräset, jag menar i gruset, men det blir en trevlig match och vi levererar i alla fall några skapliga dueller. Får faktiskt beröm av några snälla yngre damer bland åskådarna.
Vad fint du spelade!
Bra kämpat säger Magnus. Magnus som senare även vann herrar 45 klassen!
Det råder en trevlig stämning kring turneringen, lite avslappnat och familjär tennis, si så där 50 mil söder om Stockholm. Kistalight upptäcker att vi trivs med att knalla omkring bland banorna (7 st grus och faktiskt 2 st gräs) småprata med folk och kolla på matcherna, saknar förstås tiden, mycket intensiv, när mina egna barn idrottade och deltog i olika turneringar.
På eftermiddagen ser vi två riktiga godbitar, matcher i huvudturneringen, herrar och damer A.
I damsemifinalen på centercourten kämpar Emma Ek från Fair Play TK och Olivia Larsson från Ystad TK om en finalplats. Den förra är alltför överlägsen (6-0 6-1) men visst är det riktig pang-pang tennis som levereras av två atletiska damer ackompanjerat av energiska (stön) utrop.
Imponerande!
Men Kistalight kan inte låta bli att längta efter lite lir?
Finns det inte plats för slicade eller vinklade returer, en och annan stoppboll eller lobb, tempoväxlingar och möjligheten till volley i dagens tennis.
Stor tennis kräver mångsidig repertoar!
Frågan är om spelarna i dag får chansen att utveckla det?
Styrs liret mot pang-pang spel?
På bana 1 grannbanan spelas en riktigt spännande match i herrar A mellan Maxius Landa Helsingborg TK och Felix Mörk Wä... TK .
Hårdslående atleter även här och viss holmgång!
Maxius i hästsvans och Mörk i keps!
Matchen här utvecklas också till ett psykologiskt drama!
Maxius Landa tycks ha gått i John Mc Enroes gamla utbrottsskola.
Diverse protester mot domslut och poäng verkar ge det där lilla psykologiska övertaget som kan vara så viktigt i en match.
Felix Mörk skänker en poäng i andra set blir då 0-30 istället för 15-15.
Ger han då bort den jämna matchen?
Så fort man kan ana tveksamma bollar och poäng vid domslutet tar Maxius några danska Mc Enroe steg och lovar in i banan.
Protest och utbrott (pinsamt) på gång skapar spänning hos oss åskådare och prövar säkert motståndaren Felix Mörk.
Kistalight dröjer sig kvar och följer rysarmatchen fram emot kvällen till slut.
Sista set går till Tiebreak där Maxius Landa från Helsingborgs TK har kvar den nödvändiga psykiska energin, blir knapp vinst i tiebreak, och han vinner tredje set 7-6 (tidigare set 6-7 6-2) i en mycket spännande och underhållande match.
Kistalight som samlar på öar i Östersjön har bokat ett rum på vandrarhemmet Lotstornet på Aspö.
I fall vi skulle vinna första matchen och okej kul att kombinera roadtrippen (tennisutflykten) med att upptäcka lite Karlskrona och Blekinge skärgård.
Först gör vi Stumholmen i Karlskrona fina Världsarv granne med färjeplatsen till Aspö. Vi prövar en glass, jättevåffla, med smaker av romrussin och ägglikör som vi smuttar på medan vi flanerar runt på holmen. Vid badplatsen mitt emot Marinemuseet verkar det vara ett hangout och mötesplats för ungdomar. Killar och tjejer knallar runt med sina smartphones och hejar.
Spelar de Pokemon Go?
Det trendiga ungdomliga Hyper Island med digital design på schemat har också hittat en spännande plats att verka på snett över gatan mot det gamla Slup och Barkass skjulet ser vi innan vi skyndar vidare till Aspöfärjan.
Vart är Kistalight på väg?
Mot Aspö i Blekinge skärgård förstås!
I backspegeln Karlskronas inlopp med befästningstornet Godnatt och stadssiluetten!
Hur gör man för att upptäcka något nytt på sin resa?
Jo man kör vilse!
Kistalight svänger av och följer skylten mot Drottningsskärs vandrarhem vilket ger oss en extratur över ön och var helt galet!
Vad upptäcker jag då?
Jo två gröna tennisbanor mitt på ön nära Ryd vid Aspös gamla skola i dag med för, låg och mellanstadieundervisning.
Intressant!
Det är värt ett besök.
Men först måste vi hitta vårt vandrarhem Lotstornet!
Vilket vi gör genom att köra tillbaka över hela ön och hålla utkik efter vårt torn som den värsta lots.
Den trevliga receptionisten skriver in mig på vandrarhemmet, hon hade för övrigt ringt mig på båten och förvarnat om att jag borde köra rakt fram i korsningen och inte svänga mot Drottningsskärs vandrarhem. Kistalight som hör lite dåligt efter en dags roddande på vägar, tennisspel, motorbrus på färjan och inte uppfattar blekingemål trodde inte att det skulle vara någon större match (fifteen love) att hitta Lotstornet. Får ett rum i en av stugorna och timmen är sen och hör med värdinnan att affärer och matställe är stängda.
Blir en luguber (deuce), nåja, kvällsvard, på en liter jordgubbar som jag har i bilen inköpta av en söt tjej på ett rastställe utanför Karlskrona.
Nya tag efter en natts god sömn på stenhård madrass i den smakfullt inredda stugan med ljuslaserad träpanel och med väl smälta näringsriktiga blekingegubbar.
Rejäl frukost på vandrarhemmet gör mig redo för dagens första uppgift att ta de branta 5 våningarna uppför Lotstornets vindlande trappor, blå Östersjöblänk och skogsgröna Aspöstänk i trapphusets fönstergluggar.
Puls och flås!
Kondisen?
Vid femte våningen stege upp till utsiktsetaget med belöning i form av milsvid Östersjöhorisont och Karlskronas inlopp och skyline.
Svårt att ge rättvisa åt en sådan utsikt (advantage Blekinge skärgård) med ord och bild!
Bäste läsare ni får själva tänka er vyerna gärna med en ubåt i övervattensläge!
Lotstornet stod färdigt i slutet av ww2 1945 och användes fram till 1988 som lotsplats då det avbemannades innan det byggdes om till skärgårdshotell som invigdes 1997 och från 2013 är det anslutet till STF.
Almost on the ground!
Kistalight flyttar ner perspektivet från Lotstornets höjder för att undvika de värsta plattityderna när det gäller fantastiska utsikter. (Fifteen all)
Här inloppet till Karlskrona sett från Drottningskärs kastell, Bastionen som byggdes på senare delen av 1600-talet och ritades av militärarkitekten Erik Dahlberg. En mycket vacker skapelse i sin genre och oförstörd för försvarsanläggningen har aldrig varit utsatt för strider och under senare är år den väl underhållen av statens fastighetsverk. Bilden är tagen från en av försvarsgångarna till kastellet. Trevligt att knalla runt bland kasematter och på murarna runt bastionen, vore man tecknare i Slas anda skulle det finnas mängder av motiv att fånga med några snabba streck, fönstergluggar, havet med måsarna och segel som skymtar förbi från båtarna, rader av kanoner, de trånga prången (kasematter) där mannarna skulle ladda och skjuta med sina kanoner, vallgravar och kastellgården om ryssen var på ingång. På Kastellet finns också en trevlig restaurang där du kan få sillamackor och ett glas öl och vid utgången finns en utmärkt utställning där du kan ta del av kastellet och Aspös militära historia.
Gårdagens upptäckt av två gröna tennisbanor för mig runt på Aspös tighta vägar, svårt att mötas i trafiken, med stenmurar istället för dikesrenar, hel del välmående bebyggelse skymtar förbi, volvobilar, hästskjutsar, släpvagnar och fritidsbåtar står uppallade på präktiga villatomter, på andra sidan ön Aspö tegelkyrka i nygotisk stil, innan jag mitt på ön hittar fram till våra tennisbanor.
Matchboll (Ball de match)... vid de gröna tennisbanorna, någon form av målad hardcourt (asfalt), där träffar jag far och son som lattjar med bollen. De berättar att man kan hyra banan för 25 kr timmen genom att boka tid på schema vid banan och köpa bongar på ICA Aspö som bekräftar hyran. Dessutom måste en av spelarna vara medlem i Aspö TK. Medlemsavgiften i Aspö TK är 25 kr/år för barn och 100 kr/år för familj. Varje år i juli anordnas tennisskola och Aspö Open med tävlingar i 16 olika klasser. Både skolan och tävlingarna är mycket populära bland föreningens 300 medlemmar. Klubbens mål är att verka för ett bestående intresse för tennis i alla åldrar och för att skapa en social kontaktyta (kitt) mellan äldre och yngre och mellan öbor och sommargäster.
Ovan (bilden) ser vi en rolig inbjudan, Tea & Tree, till en träracket turnering i klubben.
Gamla träracketar och vita kläder är vad som gäller!
Säkert ännu mer svårt att lira tennis med träracket!
I den svåraste av racketsporter!
Slarvar du med din backhand, volley eller forehand straffar sig det direkt!
Wow alltså (game, set and match) för träracket turnering på Aspö TK tennisbanor och Kistalight undrar om jag inte här hittat några skärvor av den svenska tennisens rötter!
Vill du bli elit och spela pang-pang tennis är det förstås andra villkor som gäller men visst är det kul med lite gräsrotstennis om än på en grön asfaltsbana.
Tänker jag på färjan tillbaka till Karlskrona för ett besök på deras vackra Marinmuseum i Karlskronas världsarv. 🎾
PS Alla bilder Thommy Sjöberg/Kistalight. Klicka gärna på bilderna för förstoring!
Små lätta moln på min himmel som är blå...
Kistalight deltar i öppen klass med max 110 rankingpoäng som grund mest för att pröva på har ju ganska nyligen, trots min mogna ålder, skaffat tennislicens. Får möta ung man, nåja i 40-årsåldern, Magnus Thornberg från Danderyds TK.
Får bita i gräset, jag menar i gruset, men det blir en trevlig match och vi levererar i alla fall några skapliga dueller. Får faktiskt beröm av några snälla yngre damer bland åskådarna.
Vad fint du spelade!
Bra kämpat säger Magnus. Magnus som senare även vann herrar 45 klassen!
Det råder en trevlig stämning kring turneringen, lite avslappnat och familjär tennis, si så där 50 mil söder om Stockholm. Kistalight upptäcker att vi trivs med att knalla omkring bland banorna (7 st grus och faktiskt 2 st gräs) småprata med folk och kolla på matcherna, saknar förstås tiden, mycket intensiv, när mina egna barn idrottade och deltog i olika turneringar.
På eftermiddagen ser vi två riktiga godbitar, matcher i huvudturneringen, herrar och damer A.
I damsemifinalen på centercourten kämpar Emma Ek från Fair Play TK och Olivia Larsson från Ystad TK om en finalplats. Den förra är alltför överlägsen (6-0 6-1) men visst är det riktig pang-pang tennis som levereras av två atletiska damer ackompanjerat av energiska (stön) utrop.
Imponerande!
Men Kistalight kan inte låta bli att längta efter lite lir?
Finns det inte plats för slicade eller vinklade returer, en och annan stoppboll eller lobb, tempoväxlingar och möjligheten till volley i dagens tennis.
Stor tennis kräver mångsidig repertoar!
Frågan är om spelarna i dag får chansen att utveckla det?
Styrs liret mot pang-pang spel?
På bana 1 grannbanan spelas en riktigt spännande match i herrar A mellan Maxius Landa Helsingborg TK och Felix Mörk Wä... TK .
Hårdslående atleter även här och viss holmgång!
Maxius i hästsvans och Mörk i keps!
Matchen här utvecklas också till ett psykologiskt drama!
Maxius Landa tycks ha gått i John Mc Enroes gamla utbrottsskola.
Diverse protester mot domslut och poäng verkar ge det där lilla psykologiska övertaget som kan vara så viktigt i en match.
Felix Mörk skänker en poäng i andra set blir då 0-30 istället för 15-15.
Ger han då bort den jämna matchen?
Så fort man kan ana tveksamma bollar och poäng vid domslutet tar Maxius några danska Mc Enroe steg och lovar in i banan.
Protest och utbrott (pinsamt) på gång skapar spänning hos oss åskådare och prövar säkert motståndaren Felix Mörk.
Kistalight dröjer sig kvar och följer rysarmatchen fram emot kvällen till slut.
Sista set går till Tiebreak där Maxius Landa från Helsingborgs TK har kvar den nödvändiga psykiska energin, blir knapp vinst i tiebreak, och han vinner tredje set 7-6 (tidigare set 6-7 6-2) i en mycket spännande och underhållande match.
Kistalight som samlar på öar i Östersjön har bokat ett rum på vandrarhemmet Lotstornet på Aspö.
I fall vi skulle vinna första matchen och okej kul att kombinera roadtrippen (tennisutflykten) med att upptäcka lite Karlskrona och Blekinge skärgård.
Först gör vi Stumholmen i Karlskrona fina Världsarv granne med färjeplatsen till Aspö. Vi prövar en glass, jättevåffla, med smaker av romrussin och ägglikör som vi smuttar på medan vi flanerar runt på holmen. Vid badplatsen mitt emot Marinemuseet verkar det vara ett hangout och mötesplats för ungdomar. Killar och tjejer knallar runt med sina smartphones och hejar.
Spelar de Pokemon Go?
Det trendiga ungdomliga Hyper Island med digital design på schemat har också hittat en spännande plats att verka på snett över gatan mot det gamla Slup och Barkass skjulet ser vi innan vi skyndar vidare till Aspöfärjan.
Vart är Kistalight på väg?
Mot Aspö i Blekinge skärgård förstås!
I backspegeln Karlskronas inlopp med befästningstornet Godnatt och stadssiluetten!
Hur gör man för att upptäcka något nytt på sin resa?
Jo man kör vilse!
Kistalight svänger av och följer skylten mot Drottningsskärs vandrarhem vilket ger oss en extratur över ön och var helt galet!
Vad upptäcker jag då?
Jo två gröna tennisbanor mitt på ön nära Ryd vid Aspös gamla skola i dag med för, låg och mellanstadieundervisning.
Intressant!
Det är värt ett besök.
Men först måste vi hitta vårt vandrarhem Lotstornet!
Vilket vi gör genom att köra tillbaka över hela ön och hålla utkik efter vårt torn som den värsta lots.
Den trevliga receptionisten skriver in mig på vandrarhemmet, hon hade för övrigt ringt mig på båten och förvarnat om att jag borde köra rakt fram i korsningen och inte svänga mot Drottningsskärs vandrarhem. Kistalight som hör lite dåligt efter en dags roddande på vägar, tennisspel, motorbrus på färjan och inte uppfattar blekingemål trodde inte att det skulle vara någon större match (fifteen love) att hitta Lotstornet. Får ett rum i en av stugorna och timmen är sen och hör med värdinnan att affärer och matställe är stängda.
Blir en luguber (deuce), nåja, kvällsvard, på en liter jordgubbar som jag har i bilen inköpta av en söt tjej på ett rastställe utanför Karlskrona.
Nya tag efter en natts god sömn på stenhård madrass i den smakfullt inredda stugan med ljuslaserad träpanel och med väl smälta näringsriktiga blekingegubbar.
Rejäl frukost på vandrarhemmet gör mig redo för dagens första uppgift att ta de branta 5 våningarna uppför Lotstornets vindlande trappor, blå Östersjöblänk och skogsgröna Aspöstänk i trapphusets fönstergluggar.
Puls och flås!
Kondisen?
Vid femte våningen stege upp till utsiktsetaget med belöning i form av milsvid Östersjöhorisont och Karlskronas inlopp och skyline.
Svårt att ge rättvisa åt en sådan utsikt (advantage Blekinge skärgård) med ord och bild!
Bäste läsare ni får själva tänka er vyerna gärna med en ubåt i övervattensläge!
Lotstornet stod färdigt i slutet av ww2 1945 och användes fram till 1988 som lotsplats då det avbemannades innan det byggdes om till skärgårdshotell som invigdes 1997 och från 2013 är det anslutet till STF.
Almost on the ground!
Kistalight flyttar ner perspektivet från Lotstornets höjder för att undvika de värsta plattityderna när det gäller fantastiska utsikter. (Fifteen all)
Här inloppet till Karlskrona sett från Drottningskärs kastell, Bastionen som byggdes på senare delen av 1600-talet och ritades av militärarkitekten Erik Dahlberg. En mycket vacker skapelse i sin genre och oförstörd för försvarsanläggningen har aldrig varit utsatt för strider och under senare är år den väl underhållen av statens fastighetsverk. Bilden är tagen från en av försvarsgångarna till kastellet. Trevligt att knalla runt bland kasematter och på murarna runt bastionen, vore man tecknare i Slas anda skulle det finnas mängder av motiv att fånga med några snabba streck, fönstergluggar, havet med måsarna och segel som skymtar förbi från båtarna, rader av kanoner, de trånga prången (kasematter) där mannarna skulle ladda och skjuta med sina kanoner, vallgravar och kastellgården om ryssen var på ingång. På Kastellet finns också en trevlig restaurang där du kan få sillamackor och ett glas öl och vid utgången finns en utmärkt utställning där du kan ta del av kastellet och Aspös militära historia.
Gårdagens upptäckt av två gröna tennisbanor för mig runt på Aspös tighta vägar, svårt att mötas i trafiken, med stenmurar istället för dikesrenar, hel del välmående bebyggelse skymtar förbi, volvobilar, hästskjutsar, släpvagnar och fritidsbåtar står uppallade på präktiga villatomter, på andra sidan ön Aspö tegelkyrka i nygotisk stil, innan jag mitt på ön hittar fram till våra tennisbanor.
Matchboll (Ball de match)... vid de gröna tennisbanorna, någon form av målad hardcourt (asfalt), där träffar jag far och son som lattjar med bollen. De berättar att man kan hyra banan för 25 kr timmen genom att boka tid på schema vid banan och köpa bongar på ICA Aspö som bekräftar hyran. Dessutom måste en av spelarna vara medlem i Aspö TK. Medlemsavgiften i Aspö TK är 25 kr/år för barn och 100 kr/år för familj. Varje år i juli anordnas tennisskola och Aspö Open med tävlingar i 16 olika klasser. Både skolan och tävlingarna är mycket populära bland föreningens 300 medlemmar. Klubbens mål är att verka för ett bestående intresse för tennis i alla åldrar och för att skapa en social kontaktyta (kitt) mellan äldre och yngre och mellan öbor och sommargäster.
Ovan (bilden) ser vi en rolig inbjudan, Tea & Tree, till en träracket turnering i klubben.
Gamla träracketar och vita kläder är vad som gäller!
Säkert ännu mer svårt att lira tennis med träracket!
I den svåraste av racketsporter!
Slarvar du med din backhand, volley eller forehand straffar sig det direkt!
Wow alltså (game, set and match) för träracket turnering på Aspö TK tennisbanor och Kistalight undrar om jag inte här hittat några skärvor av den svenska tennisens rötter!
Vill du bli elit och spela pang-pang tennis är det förstås andra villkor som gäller men visst är det kul med lite gräsrotstennis om än på en grön asfaltsbana.
Tänker jag på färjan tillbaka till Karlskrona för ett besök på deras vackra Marinmuseum i Karlskronas världsarv. 🎾
PS Alla bilder Thommy Sjöberg/Kistalight. Klicka gärna på bilderna för förstoring!