Tuesday, 20 April 2010

Bland istappar i Gammelstaden - Luleå

Kistalight besöker världsarv i Gammelstaden.
Bland hängande istappar, röda stugor med vita knutar och välformade snöformationer på de lutande taken, en snöskottares våta dröm, prövar vi en snöboll eller två! Bild: Thommy Sjöberg
Kistalight på vift i Luleå/Boden under sportlovsveckan.Besöker vår dotter Evelina som via kärleken, sin Erik, hamnat i Boden och via studier till sjukgymnast gör Luleå högskola osäker.
- Kulturutflykter!
- Här vankas världsarv!
Vi promenerar bland röda stugor snöröjda gator, skottade trottoarer, härlig vårvinter, dagsmeja och solen skiner. Allt medan Kistalight prövar ett antal snöbollar. Målet, nedhängande istappar som kraschar fint av de packade snöbollarna. Min dotter kluckar av skratt när hon ser vad jag håller på med.
Lite yrvaket undrar jag om detta är värdigt en äldre medelålders man på kulturpromenad i ett världsarv.
Dessutom kanske man skrämmer de boende!
Nästan som mina värstingnior!
Vi hämtar några broschyrer på turistinformationen och vi skyndar in i den gamla medeltida kyrkan. Träffar ett trevligt äldre värdpar som berättar om kyrkans predikstol och altarskåp.
Det fantasifulla altarskåpet med sina myllrande träfigurer som är från tiden strax före Gustav Vasas reformation (1520) är byggt i Antwerpen och betalades med 900 riksdaler silvermark när det begav sig.
En jättesumma, på den tiden, som de rekorderliga lulebönderna betalade kontant.
Vårt värdpar är en gåva för alla besökare och medan de bjuder på fika i brudkammaren berättar de vidare om kyrkans rariteter som predikstolen och orgeln med sina 55 stämmor och 4200 pipor. Speciellt berättar vår fru om de mycket populära ljusspelet kring gudstjänsterna vid midsommar.
Ett ljusspel som kanske upptäcktes av en slump. På midsommarafton när midnattssolen passerar kyrkans fönster blir Kristus på korset belyst av solen.
En gudomlig upplevelse för besökarna!
Men då måste det vara vackert väder.
Så klart!
För över sextio år sedan gifte sig vårt värdpar sig här i kyrkan. Martin hämtade hem sin brud uppströms Luleälven där myggen biter hårt på somrarna till sitt hemman i Bälinge där älven mynnar till en fjärd innan den rinner ut i Bottenviken.
En vacker plats för livslång kärlek och där myggen inte får fäste på äktenskap, folk och fä.
©Thommy Sjöberg

1 comment:

  1. Inga resor med Ryan på länge - inte aktuellt i vulkanaskadagar heller!
    Får bli en Sverigeresa istället.
    - Med SAS!

    ReplyDelete